14 Şubat 2008 Perşembe

Trance Müzik

·

Trance müzik 1990 lı yılların başında oluşmaya başlayan bir müzik akımıdır.120 - 148 bpm aralığında seyreden ve trance ritimleriyle bezenmiş bir yapıya sahiptir.İlk zamanlarında piyasa tarafından dışlanılarak karşılanmıştı.Aslında piyasanın böle bir tepki vermeside normal sayılırdı.Djlerin düzgün ürünler verememesi ve technoyla karışan trance müzik 1995 yılından itibaren ünlü djlerin ortaya çıkmalarıyla hız kazanmıştır.Uyuşturucu kullanımınında dünya genelinde yaygınlaşması,ve bu kitlenin kendisini ifade edeceği müzik türünün trance olarak seçmesi sonucunda,inanmakta zorluk çekilecek kadar,trance müziğin yaygınlaşmasıyla sonuçlanmıştır.Türkiyede ise trance müziğini hakkıyla çalan çok nadir djler çıkmıştır. Bu dj ler tarz olarak dünya ritimlerini yakalamışlar ve duygulara yön veren trance müziğini başarıyla Türkleştirmişlerdir.Bu gelişmelerin ardından piyasa bir genişlemeye girmiş ve eldeki veriyi Trance anlamında uygulamaya sokmak artık disk ortamından çıkmış,tamamiyle bilgisiyar kontrolü ele almıştır.Şu sıralarda piyasının içinde bulunan şarkılar,oldukça fazla trance hayran kitlesi oluşturmayı başarmışlardır.1990 yılında dalga geçilen bir müzik stili,bugün dünyayı ellerinin içine almıştır.Titiz çalışmalarla,Trance müziğinin alt dallarını ve otorite görüşlerinide yakında sizlerle paylaşacağız.Trance bir müzik akımı olmaktan çıkmış, BİR HAYAT STİLİ haline gelmiştir.Öncelikle bunu unutmamak gerek.


Euro Trance Tam ortada Trance’ın merkezinde bulunan Euro Trance, Trance’in en doğal formunda, anlaşılması en kolay türüdür. Euro Trance genelde, hep canlandırıcı özelliği, çoğunlukla 140-145 Bpm de olan ve içindeki büyük ayrımlı Bass özelliği ile, genelde epey ağır ve bir bayan vokalli sounda sahip olan bir türdür. İçinde büyük ayrımlar/ kıvrımlar/ inişler göstererek; Trance Müziğinin bu stili vokalleri ile birlikte ‘Ticari Trance’ türünü oluşturuyor diyebiliriz. Bu tarz Trance; ‘İyi hisset’-"feel good" kategorisine girer ve başlangıç noktası bu görüşdür. Keskin çizgileri ile Euro Trance, bazı şartlarda Hard Trance olarak da adlandırılabilir.


Goa Trance; elektronik müziğin bir formu olup, Hindistan’ın bir bölgesi olan Goa’da ortaya çıkmıştır. Müzik; popüleritesini kökleri Goa bölgesindeki, 1960lı yılların sonları, 1970li yılların başındaki ‘hippi mecca’dan alır. Buna rağmen günümzdeki Goa Trance stili o zamanlardaki gibi aynı şekilde varolmamaktadır. 1970li ve 1980li yıllardaki turist akımından sonra, bir grup merkez olarak Goa’da kalmış, müzikdeki gelişmelere ve müziğin yanında diğer aktivitelerle; yoga, eğlenceler eşliğinde uyuşturucu kullanımı ve çeşitli ‘New Age’ akımlarına konsantre olmuşlardır. Techno stiline giriş ve Goa Tekniği ile Goa Trance stiline dönüşmüş ve ilk öncüleri ile ‘Goa Gill’ ve ‘Mark Allen’ olmuştur. Bir çok ‘partiler’ (alemlere benzeyen) ile Goa döndürülerek tamamen bu tarz müziğin içine girerek diğer ülkelerde de bu ‘alemlerde’, festival ve partilerde de çoğu zaman çalınan, Trance’ın diğer stilleri ve Techno ile birleşme sağlamıştır..

Psychedelic Trance (genellikle Psy Trance isimiyle hatırlanan), Trance müziğinin bir başka türüdür ve 1990lı yılların sonuna doğru geliştirilmiştir. Trance müziğinin diğer türlerindne olan house ve technoya nazaran daha hızlı bir tempoya sahiptir; dakikada 125-150 Bpm. Bu türün çok güçlü bir bass soundu vardır ve devamlılığı olan bu temposu ile diğer bir çok ritme göre farklılıklar gösterir. Trance’in bu türü, İngiletere’de çok popülerdi. Ama doğru söylemek gerekirse global bir fenomendir; ve çok ilginçtir ki bir çok Amerikalı ve israilli sanatçı tarafından da temsil edilmektedir. 2002 yılında bir çok japon sanatçı, ingiliz djlerden etkilenerek bu türü kullanmaya başlamışlardır. Dünyanın her yerinde bulunan clublarda ve dans pistlerinde minimalist trance, progressive trance, ambient trance ve goa trance ile beraber psychedelic trance da çalınmaktadır. Goa ve Psychedelic trance müziğinin karışımı bir çok trance dinleyicisi tarafından çok popüler bir müzik türü olmuştur. Psychedelic trance yapan bazı popüler sanatçılar arasında Astral Projection, Space, Tribe, Infected Mushroom, Atmos, Total Eclipse, Cosmusis ve Simon Postford’u sayabiliriz. Psychedelic trance genelde açık hava festivallerinde çalınan bir türdür. Bu festivallere giden kişilerin "büyük bölümü", tartışmasız, Magic Mushroom (Sihirli Mantarlar) ve LSD kullanırlar. Festivaller genellikle min. 24 saat süren etkinliklerdir.

Ambient Trance Progressive trance’in öncüsü olarak çıkan . Ambient trance, trance türleri arasında; hayalci, hipnotize edici, kültürlü diyebileceğimiz bir stili vardır. Genellikle Alman yapımı olup atmosferik/ havadar mekanlarda epik melodik dizisi halinde ve bazende senfonik düzenlemelere sahip bir türdür. Ticari olduğu düşüncesine kapılınmamalıdır, Ambient Trancedaki ortak görüşe göre ünlü sanatçıları olarak ATB veya Darude’i sayabiliriz.Zaman zaman erken acid hareketinden bazı ögeler ödünç alarak; örnek olarak “rezzy 303 leads” ve minimal perkisyonu, kendine Goa Trance’in tinsel ögelerini ilk marka olduktan sonra içine alan Ambient Trance, genelde unutulmuş ama etkiliyici stili ve eğlendirici tarzı ile müzikte hep varolmuştur. Bütün tarzlar gibi, Ambient Trance da 90lı yılların ortalarında değişimler göstermeye başlamıştır. Artık daha sert ve daha progressive bir sounda sahip olmuştur. Ama bunun yanında bir çok prodüktör hala aynı şekilde “intelligent trance” ile aynı çizgide devam etmektedirler. Bir çok dans müzik hayranı; Trance’ın ilk ve 90lı yılların ortalarına kadar olan dönemdeki en güzel ve en esaslı albümleri “good old days”/ “ eski iyi günler” hala günümzde hatırlanmaktadır.

Progressive Trance Trance’in bu tarzı “euro trance’dan” daha derin bir niteliğe sahiptir. Daha derin bir eğilimi olup ama daha az bir ticari anlayışa sahiptir. Genellikle 130-140Bpm den daha yavaştır ve içinde çok çeşitli soundları barındırır. Bir çok progressive renk ile breakbeat ve tribal techno soundunu kullanır. Progressive müzikdeki bu ayrım Euro trancedakinden çok daha incelikli olup hiç bir zaman “uplifting” olmamıştır.Progressive müzik daha ince bir yapı ve düşüşler ile dj tarafından tüm gece icra edilir ama bunun yanında Euro müzik ise kendi düzeninde inşa edilmiştir. Son zamanlarda bir çok progressive tarz örneği albüm daha derin tribal soundlara ve “break”lere sahiptir. Bu daha çok “progressive house”olarak adlandırılır.Hard TranceGeleneksel Trance soundu içinde, başlığından da anlaşılacağı gibi, . Acid ve Techno’a göre daha sert ögelere sahip bir türdür.

Trance Dj'lerinden bazıları :

Acid Trance (Kai Tracid, Art Of Trance)
Anthem/Uplifting Trance (Tiesto, Paul Van Dyk)
Classic Trance (Cygnus X, Sven Vath, Jam&Spoon)
Euro-Trance (Jan Wayne, Milk Inc.)
Goa Trance (Astral Projection, Transwave)
Psychedelic Trance (Infected Mushroom, Astrix)
Hard Trance (Cosmic Gate, Mauro Picotto)
Progressive Trance (BT, Sasha, Markus Schulz)
Tech Trance (Sander Van Doorn, Richard Durand)
Vocal/Epic Trance (Amin Van Buuren, Above & Beyond)
Electro Trance (Ferry Corsten, Gabriel & Dresden)
Ibiza/Chill-out Trance (York, Chicane, Solarstone

Trance Energy 2008 Trailer

0 yorum: